Blogit
Blogit kirjoittajalta Pentti Sydänmaanlakka Näytä kaikki blogitBloggaajat
Kaikki
Laura Vargas (10)
Pentti Sydänmaanlakka (30)
Susanna Rahkamo (14)
Marita Hänninen (7)
David Goddard (5)
Mauno Tirkkonen (7)
Juha Hynynen (11)
Abdi Jama (2)
Miko Pietilä (1)
Aarne Kiviniemi (3)
Pekka Jääskö (1)
Raimo Kekkonen (1)
Juha Martikainen (4)
Henri Karjula (1)
Eeva Tikkanen (1)
23.10.2020
Henkilöstöjohdon Ryhmä, HENRY ry täyttää 30 vuotta ja juhlii sitä marraskuussa. HENRYn entisenä puheenjohtajana ja nykyisenä kunniajäsenenä on hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan henkilöstöjohtamisen nykytilaa ja tulevaisuutta
Vanhassa englannin kielessä vauraus tarkoitti olosuhteet hyvinvoinnille. Tällaista vaurautta käsittelee Mika Aaltosen alkuvuodesta ilmestynyt kirja; ”Huomisen yhteiskunta -olosuhteet hyvinvoinnille”. Aaltosen mukaan edessämme on pitkä ja perusteellinen muutos, johon emme ole lainkaan valmistautuneet
Älykästä itsensä johtamista voidaan kuvata yksinkertaisella mallilla, mikä on osoittanut toimivuutensa useiden tuhansien ihmisten valmentamisessa niin Suomessa kuin maailmallakin. Voimme lyhyesti avata itsensä johtamista ajattelemalla, että jokainen on oman "yrityksensä", Oy Minä Ab:n, toimitusjohtaja. Tätä kokonaisuutta meidän on syytä osata johtaa hyvin.
”Suurin osa johtamisvalmennuksesta ei tuota mitattavaa tulosta”, on usein kuultu väite. Vaikuttavuus -tutkimuksen pioneerin Donald Kirkpatrickin mukaan vain alle 5 % opitusta saa aikaan tuloksia, joilla on vaikutusta liiketoimintaan. Näin helposti käy vielä tänä päivänäkin, jos valmennuksen vaikuttavuuteen ei kiinnitetä erityisesti huomiota.
Jokaiselle on oikeus hyvään johtamiseen, on Pertecin pitkään käyttämä slogan. Sama ajatus globaaliin johtamisen sovellettuna menisi näin; Jokaisella kansalaisella on oikeus hyvään johtamiseen. Mutta tarjotaanko meille hyvää johtamista! Voisiko hyvä ja älykäs johtaminen olla osaltaan ratkaisemassa haastavia ja globaaleja ongelmia?
06.12.2018
11.11.2018 tuli sata vuotta ensimmäisen maailmansodan päättymisestä ja maailman johtajat olivat kokoontuneet Pariisiin, presidentti Emmauel Macronin vieraiksi. Katselin juhlallisuuksia hämmentyneenä ja jopa vähän pelokkaana. Mitä ihmiset ovat oppineet kansainvälisestä yhteistyöstä viimeisen sadan vuoden aikana
Huono johtaminen on noussut viimeaikoina usein otsikoihin. Siitä kirjoittaa myös Pauli Juuti uudessa kirjassaan: Huono johtaminen – Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön. Kirja pistää meidät hienosti pohtimaan huonon johtamisen moninaisia syitä ja seurauksia. Otan tässä esille vain johtajan persoonan.
Vuonna 2000 Nokian osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli ällistyttävät neljä prosenttia, osuus Suomen viennistä lähes viidennes, ja Nokia teki yhtä paljon tulosta kuin kaikki muut suomalaiset yhtiöt yhteensä. Nokia oli Suomen kruununjalokivet, josta me kaikki olimme ylpeitä.
Tekoäly ja algoritmit ovat muuttaneet ja ovat muuttamassa radikaalisti tapaamme toimia, tehdä työtä ja organisoitua. Kyseessä lienee suurempi muutos kuin pystymme tänä päivänä hahmottamaan. Jokainen meistä hyödyntää – tietoisesti tai tiedostamattaan - erilaisia tekoälysovellutuksia niin paljon, että voimme kysyä onko algoritmista tulossa paras työkaverini.
Kaikki ovat samalla viivalla somessa, niin huippuasiantuntija kuin aloitteleva noviisi! Mistä tiedämme, että asiantuntijaksi itsensä mieltävä henkilö on todellinen asiantuntija eikä valeasiantuntija, joka jakaa valeasiantuntijuutta. Valelääkärit joutuvat vankilaan, mutta mikä on valeasiantuntijan vastuu?
26.02.2018
Tiedon räjähdysmäinen kasvu aiheuttaa yksilölle, tiimeille, organisaatiolle ja yhteiskunnalle suuria ongelmia, miten pystyä jäsentämään tätä jatkuvasti kasvavaa tietotulvaa. Olisiko tekoäly ratkaisu näihin ongelmiin?
Globalisoitumisprosessin pyörteissä jokainen yritys ja valtio joutuvat etsimään ja uudistamaan oman kilpailukykynsä perustan. Miten pystymme pitämään suomalaiset yritykset ja kansakunnan kilpailukykyisinä seuraavat sata vuotta? Yksi Suomen kilpailukyvyn perustavista tekijöistä voisi olla hyvä johtaminen. Jo nyt se on sitä joillekin edelläkävijäyrityksille!
Toimiiko länsimainen demokratia, jota on pidetty yhteiskuntamme peruspilarina pitkään? Suomessa ja maailmalla kuuluu entistä enemmän epäilyjä demokratiasta sopivana hallinnan muotona nopeasti muuttuvassa maailmassa.
Luin juuri kaksi erittäin hyvää muistelmateosta; hyvin erilaisia tarinoita, mutta pinnan alta löytyi myös jotain yhteistä. Toinen oli Riitta Kylänpään ”Pentti Linkola – Ihminen ja Legenda” ja toinen oli Alexsander Stubbin ja Karo Hämäläisen ”Alex”. Molempia kirjoja voi vilpittömästi suositella!
Palaute on lahja, joka mahdollistaa kaiken kehittymisen. Ilman palautetta mikään ei muutu. Palautetta tulisi antaa aina kun siihen on tilaisuus, niin itselle kuin muille
Continuous renewal and fast learning are the critical success factors for everyone of us. However, learning and self renewal are not always happening very easily. There seem to be many learning obstacles which prevent an effective learning process.
Henkilöstöjohtamista tulee uudistaa vastaamaan ajan vaatimuksia. Mutta ovatko kaikki uudistukset aina todellisia vai enemmänkin kosmeettisia, joissa vanhoja tuttuja asioita vain nimetään uusilla termeillä ja ollaan uudistavinaan jotain.
Suomi 100 vuotta: Miten rakennamme älykästä suomalaista verkostoyhteiskuntaa sekä uudistumme ja uudistamme?
Tulevaisuus on muuttunut yhä yllätyksellisemmäksi ja kompleksisemmaksi. Elämme epävarmuuden, epäjatkuvuuksien ja ilkeiden ongelmien aikaa, joka on täynnä sekä uhkia että mahdollisuuksia.
Hyvinvointiyhteiskuntamme on monella tavalla kriisissä. Meillä on taloudellinen, poliittinen ja moraalinen kriisi. Kaiken keskellä nousee vaatimus uudistaa ja päivittää hyvinvointiyhteiskunta tähän päivään.
Tänä päivänä moni ihmettelee suomalaisen yhteiskunnan toimintaa tai toimimattomuutta. Elämmekö älykkäässä vai älyttömässä yhteiskunnassa? Millainen voisi olla tulevaisuuden älykäs yhteiskunta?
Olet oman yrityksesi toimitusjohtaja. Yrityksessä hyvä talouden hoito on menestyksen edellytys. Yrityksesi tärkein pääoma on energia. Sinun pitää hoitaa hyvin yrityksesi energiataloutta.
Miksi julkisen sektorin toimintatapojen uudistaminen tuntuu usein niin hankalalta? Miksi esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen ja kuntarakenteen muuttaminen eivät ole sujuneet tavoitteiden mukaisesti? Syy voi olla, että julkisen sektorin toimintaympäristö on muuttunut radikaalisti ja vanhat johtamismenetelmät eivät toimi uudessa kompleksisessa ympäristössä.
Julkisen sektorin tehtävät ovat lisääntyneet ja menot kasvaneet. Julkisen sektorin menot olivat yli 109 miljardia euroa vuonna 2012, mikä tarkoittaa jokaista suomalaista kohti noin 20 000 euroa
Tulevaisuuden johtamista kuvaa yllätyksellinen ja kompleksinen toimintaympäristö, jossa on varauduttava toistuviin epäjatkuvuuksiin ja kriiseihin. Globalisaatio ja digitalisaatio ovat johtaneet verkostotalouteen ja organisaatioiden sekä työn pirstoutumiseen. Tällaisia muutoksia kuvataan Pertecin julkaisemassa uudessa kirjassa ”Tulevaisuuden johtaminen 2020”, jonka on toimittanut Pentti Sydänmaanlakka ja muina kirjoittajina ovat kaikki Pertecin konsultit.
Tulevaisuus ei ole kuin ennen. Tulevaisuus on muuttunut yhä yllätyksellisemmäksi ja kompleksisemmaksi. Tulevaisuuden ennustaminen ja ennakointi on entistä vaikeampaa. Monet tulevaisuuden tutkijat ovat esittäneet, että muutos nopeutuu eksponentiaalisesti monella alalla. Muutos on alussa hidasta ja kiihtyy pikku hiljaa kunnes tavallaan räjähtää käsiin
06.08.2013
Suomessa on yli 300 kuntaa, joiden tehtävänä on turvata asukkaidensa perusoikeuksia ja toteuttaa julkisia palveluja paikallisella tasolla. Kunta on samanaikaisesti demokraattinen paikallisyhteisö, erilaisten palvelujen järjestäjä, paikallisen elinvoiman kehittäjä ja moninainen yhteistyökumppani. Kuntalain mukaan kunta pyrkii edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan. Kestävä kehitys tarkoittaa taloudellisesti, sosiaalisesti, ympäristöllisesti ja kulttuurillisesti kestäviä ratkaisuja.
Lisää blogeja luettavissa... Näytä kaikki blogit